اکسترودر

راستین شایا کنترل

دستگاه اکسترودر یا گرانول ساز یکی از مهم ترین ماشین آلات در صنایع های مختلف می باشد. این دستگاه گرانول می سازد. گرانتول موادی به شکل دانه و یا شکل های مختلف هستند مثل پفک، گرانول پلاستیک، سوسیس و کالباس، قطعات و…

دستگاه اکسترودر چیست و چگونه کار می کند؟

اکسترودر یا دستگاه اکسترودر متشکل از یک پمپ مارپیچی است (نظیر پرس مارپیچی و نقاله ی مارپیچی) که در آن مواد متراکم می شود و در نتیجه ی عملیات مختلف به شکل یک توده ی نیم جامد در می آید. این توده در اثر فشار وارد شده، از منافذ محدودی (قالب) که در انتهای مارپیچ قرار دارد و قابل تعویض است می گذرد و در هنگام عبور توسط کاردک های چرخنده و یا تیغه های برش به شکل های مختلف مثل میله، کروی، لوله، نوار، حلزون و صدف در می آید. اگر به مواد حرارت داده شود فرایند را اکستروژن داغ می نامند.

گرانول ساز یا اکسترودر می تواند از پلاستیک و… برای شما مواد گرانولی تولید کند.

اکسترودر یا گرانول ساز چه کار می کند؟

دستگاه اکسترودر یا دستگاه اکستروژن پلاستیک در تولید محصولات پلیمری یا پلاستیکی به کار می رود. پلاستیک و محصولاتی که با دستگاه بسته بندی ، بسته بندی می شوند توسط این دستگاه تولید می شوند. این دستگاه همانند چرخ گوشت پلاستیک و مواد مختلف و حجیم شده را تولید می کند. مانند سوسیس، پلاستیک، پفک و…

دستگاه اکسترودر

مزایای روش اکستروژن با دستگاه اکسترودر:

  • تنوع در محصولات، به طوری که محصولاتی که با این روش تولید می شوند با سایر روش ها قابل تهیه نیست.
  • اکستروژن در مقایسه با سایر روش های شکل دادن دارای هزینه های فرآورش کمتری است.
  • روشی است برای تولید بیشتر و خودکار کردن مراحل تولید
  • این فرایند فاقد پسآب است.

قیمت دستگاه اکسترودر (گرانول ساز)

دستگاه اکسترودر با نهایت کیفیت و بهترین عملکرد توسط زاگرس ماشین تولید می شود. علاوه بر کیفیت و تضمین پشتیبانی این دستگاه، قیمت دستگاه اکسترودر در زاگرس ماشین بسیار مقرون به صرفه خواهد بود؛ زیرا بدون هیچگونه واسطه ای و مالیات و ارزش افزوده ای به شما فروخته خواهد شد. (دستگاه گرانول ساز) اکسترودر زاگرس ماشین را با بهترین کیفیت و ارزان ترین قیمت ممکن خریداری نمائید.

دستگاه اکسترودر گرانول ساز قیمت

انواع اکسترودر و کاربرد آن

اکسترودرها برحسب روش کار تولید به اکسترودرهای سرد و اکسترودرهای داغ تقسیم بندی می شوند. برحسب ساختمان دستگاه هم به دو دسته ی اکسترودر ساده و اکسترودر دوقلو تقسیم بندی می شود.

دستگاه اکسترودر نام های مختلف و زیادی دارد از جمله:

دستگاه گرانول ساز

اکستروژن داغ

ماده ی غذایی در داخل اکسترودر که بدنه ی آن دو جداره و بخار در جداره جریان دارد و یا یک مارپیچ گرم که دارای بدنه ی دوجداره است حرارت داده می شود. در اثر اصطحکاک محصول توسط مارپیچ و دنده های داخل مخزن نیز گرما تولید می شود.

تراکم در اکسترودر به روش های زیر صورت می گیرد :

  • افزایش قطر مارپیچ و کاهش گام پیچ،
  • استفاده از یک مخزن مخروطی با گام ثابت یا با کاهش تدریجی گام؛
  • ایجاد موانعی در مسیر پیچ،
  • وجود قالب نیز سبب ایجاد فشار نهایی می شود.

برای تولید محصولات حجیم شده مثل پفک، پس از اینکه وارد اکسترودر شدند و در اثر دما و فشار به صورت خمیر درآمدند، خمیر داغ وارد فضای بین دو صفحه می شود که در صفحه ی اول سوراخ ها در مرکز و در صفحه ی دوم سوراخ ها (منافذ) در حاشیه ی محیطی قرار دارد.

سوراخ های دستگاه اکسترودر

سوراخ های دستگاه اکسترودر قطری حدود 6 – 2 میلی متر دارند که وقتی خمیر داغ با دمای حدود 150 درجه سانتی گراد با فشار زیاد از آنها عبور می کند، هنگام خروج بعلت رفع ناگهانی فشار و قرار گرفتن خمیر در فضای سرد، نشاسته ناگهان متورم شده و قطر خمیر خروجی به حدود 5-4 برابر می رسد و رطوبت به صورت بخار از محصول خارج می شود.

صفحه ی خروجی در بیشتر موارد دارای 6-4 یا بیشتر سوراخ است. روی محور قسمت خروجی جلوی سوراخ ها تیغه ای قرار دارد که دارای حرکت دورانی است و زمانی که طول خمیر خروجی تا حد معینی رسید توسط این تیغه بریده می شود.

با توجه به مطالب ذکر شده، مشخص می شود که برای تولید فراورده های حجیم و سبک (چگالی کم) مثل پفک از فشارهای بالا و منافذ ریز استفاده می کنیم. چنانچه بخواهیم محصولی با چگالی بیشتر تهیه کنیم از فشارهای پایین و منافذ درشت استفاده می نماییم. مثلاً محصولات نیمه تمام یا ناکامل را از اکستروژن و خشک کردن خمیر غلات ژلاتینی شده و تبدیل آن به قرص های محکم به دست می آورند.

نگهداری و حمل و نقل این مواد نیمه آماده آسان تر است و محصول نهایی را با سرخ کردن یا برشته کردن غذای نیمه آماده تهیه می کنند. چون غذای نیمه تمام در اثر گرم شدن در روغن نرم می شود و خواص فیزیکی لازم را جهت انبساط به دست می آورد رطوبت باقیمانده در قرص ها تبدیل به بخار شده و محصول به سرعت منبسط می شود (مثل پفک هندی).

اسکتروژن سرد

در این روش بدون آنکه فرایند پخت صورت گیرد ماده ی غذایی به صورت خمیری سفت درآمده و توسط قالب های ویژه به صورت رشته هایی در می آید. در این سیستم ، اکسترودر دارای دنده های عمیق است، دستگاه ها با سرعت کم داخل یک مخزن صاف حرکت می کند ، تا مواد را با اصطحکاک کم اکستروده کند. از این دستگاه برای تولید انواع ماکارونی ، سوسیس ، شیرینی و برخی تنقلات شیرین استفاده می شود.

برای آشنایی با این روش، چگونگی تهیه ی ماکارونی را در دستگاه اکسترو به طور خلاصه توضیح می دهیم:

خمیر ماکارونی که در مخلوط کن یا میکسر صنعتی اولیه آماده شده وارد دستگاه اکسترودر شده و خمیر ورز داده می شود. مکانیسم کار دستگاه کم و بیش شبیه چرخ گوشت است یعنی خمیر در آن فشرده شده، هوای آن به کمک خلا خارج گردیده و با فشار به طرف جلو رانده می شود.

اکسترودر

در عین حال مدت زمان حرکت در طول استوانه قابل کنترل است. سطح استوانه و قسمت هایی که خمیر با آنها تماس دارد لازم است به طور کامل صاف و صیقلی باشد تا کارآیی آن به حداکثر برسد. به علاوه بهتر است جداره اکسترودر مجهز به سردکن باشد تا در صورت گرم شدن خمیر تا بیش از 50 درجه سانتیگراد آن را سرد نماید.

در انتهای قسمت ورزدهنده، قالب شکل دهنده وجود دارد. البته باید توجه داشت که خمیر قبل از عبور از قالب ها ، چند دقیقه استراحت کرده و سپس تحت فشاری معادل 3000 – 1500 پوند بر اینچ مربع قرار می گیرد که این فشار بالا موجب خروج هوا و شکل گیری به نحو مطلوب شده و در ضمن سبب براق شدن و شفافیت آن می گردد.

قالب های ماکارونی تا پیش از این از جنس برنج بوده اند اما اخیراً قالب های تفلونی و استیل ضدزنگ جایگزین آنها شده اند. قالب ها حدود 6 – 4 سانتی متر ضخامت دارند. مقطع دهانه ی آنها اغلب دایره و گاهی مربع شکل است و سطح آنها هم ممکن است صاف یا شیاردار باشد.

اکسترودر

ساده ترین قالب های ماکارونی قالب اسپاگتی است، در انتهای قسمت ورزدهنده یک طرح مشابه پنجره ی چرخ گوشت تعبیه شده است که خمیر ماکارونی با عبور از سوراخ های آن به صورت رشته مانند، به قطر دلخواه، درمی آید در حالیکه در مورد ماکارونی مطلق لازم است یک میله ی نازک در وسط سوراخ ها قرار داشته باشد تا رشته های توخالی ماکارونی به دست آید.

گاهی طرح و قطر سوراخ ها بر روی طرح پنجره مانند قالب دستگاه قابل تعویض و تعبیه ی مجدد است و بسته به محصول موردنظر تعویض می گردد.

انتقال مواد در داخل اکسترودر تک مارپیچ بستگی به اصطحکاک موجود در لوله ی دستگاه دارد. مواد در اثر عملکرد مارپیچ به جلو رانده می شوند و نیز به میزان کمتری در امتداد محور لوله به عقب برمی گردند.

فشار

فشار به وسیله ی بالا رفتن میزان آن در پشت منفذ قالب و جریان مواد بین مارپیچ و لوله تنظیم می شود. لغزش مواد را می توان با ایجاد شیارهای ویژه ای در داخل لوله به حداقل رسانید.

قیمت اکسترودر های مارپیچی ساده کمتر و راه اندازی آن در مقایسه با اکسترودرهای دوقلو به مهارت کمتری نیاز دارد.

نوع دیگر اکسترودر، اکسترودر دوقلو است که در آن مارپیچ های دستگاه در داخل لوله ی اکسترودر دوقلو به شکل عدد هشت لاتین (8) می چرخند.

 

نتیجه گیری و خلاصه مطلب

اکسترودر یکی از انواع دستگاههای صنعتی است که برای تولید قطعات پلاستیکی با شکل‌های مختلف به کار می‌رود. این دستگاه با استفاده از فناوری اکستروژن، پلاستیک را از داخل یک قالب بیرون می‌کشاند و شکل نهایی قطعه را به دست می‌آورد.

اکسترودرها به طور کلی دو نوع سینگل اسکرو و دو اسکرو تقسیم می‌شوند. در اکسترودرهای سینگل اسکرو، پلاستیک توسط یک اسکرو برای حرکت در داخل قالب فشرده می‌شود، در حالی که در اکسترودرهای دو اسکرو، دو اسکرو برای فشرده کردن پلاستیک به کار می‌روند. هر دو نوع اکسترودر به دلیل قابلیت تولید قطعات پلاستیکی با شکل‌های مختلف، در صنایع و خط تولید مختلفی مانند صنعت بسته بندی، خودروسازی، ساخت سیم و کابل و… استفاده می‌شوند.